Sunday, July 29, 2012

i'm Pregnant!

Harini dah 8 Ramadhan kan..Kejap je dah seminggu kite puase.


Nak dipendekkan cerita, aku dah disahkan mengandung 4 minggu! Perasaan?? Mestilah hepi sesangat. Anas lagi la hepi..Nia???hem nanti aku cerita entry lain pasal kerenah Nia sekarang.


Aku ni jenis period teratur. So tiap bulan memang dah dapat agak bile period akan datang. Sejak kawen, maksud aku sejak dah beranak satu ni, aku kerap tulis tarikh period aku dalam handphone. Tujuan utama ialah untuk 'family plan' aku lah.


Bile dah lewat 3 hari, aku dah terpikir lain...dalam kepala memang dah agak dah..sebab tak pernah berlaku kan. Last period lambat time mangandungkan Nia dulu. Memula pikir salah kira..tapi dalam masa yang same aku dapat merasakan yang aku ni dah mengandung..


Lepas tu, balik kerja terus beli benda ni dan check.


Positif..maksudnye aku memang mengandung..Tapi aku diamkan dulu..Just bagitau Anas..

Besoknye lepas balik keje, aku pegi klinik untuk sahkan..

Aku : 'Doc, saya dah check gune alat tu, result mengatakan saya ni pregnant. Jadi saya nak confirmkan lah doc.'

Doc : 'Laa...betulla tu. So nak check lagi ke?'

Aku : 'Haah nak..'

Doc : 'Ok pegi buat ujian air kencing'

 Sah! doktor cakap aku dah 4 minggu. Alhamdulillah...Lepas tu terus minta doktor buatkan surat untuk aku checkup dekat Klinik Kesihatan Seremban 2 nanti.
Dan aku dibekalkan vitamin Asid Folic untuk dimakan sehari sekali. Tapi dapat stok 10 hari jek. 
Ni aku try check sendiri lagi..aku guna alat yang dapat mengesan kandungan dah berapa minggu, sebab aku rase tak puas hati dengan result doktor haritu..Sebab tak silap, kandungan aku baru masuk minggu ke 3...Tapi takpelah yang penting baby dalam perut aku ni sihat.




Kalau ikotkan tarikh due aku sepatutnye 8 April 2o13...Tapi dari pengalaman aku dulu, tiap doktor akan bagi tarikh yang berbeza..Pastu delivernya hari lain. Tu sume kene get ready lah. Orang cakap kalau dah pregnant kali kedua ni dah tak excited sangat. Tapi tak bagi aku. Rase excited tu ade jugak macam dulu. Kadang rase macam 'eh..aku pregnant ni...' Aku rase macam tak pregnant sebab belum ada tanda-tanda macam dulu..cth:takde loya, takde muntah-muntah, takde pening..Tapi lepas ni tak taulah kan..Hope tak terukla.


Oklah tu je nak cerita...ibu mengandung kene cukup rehatkan..nak tido dah ni.:) Besok nak pegi beli susu pulak..Dah boleh stat minum selagi boleh. Cume tengah pikir ni susu ape yang paling berkhasiat & sedap diminum eh???




:)
Thanks for reading my entries. Love, Irnie Rinawaty

1 comment:

Ameerul Ashraf said...

wah ! Tahniah! Bakal jadi ibu dah :)

Photobucket
© Irnie Rinawaty | Templates Design by | © Nurulchumel's Design